Windows 8 virustorjunta

Windows 8 on ensimmäinen käyttöjärjestelmä joka sisältää integroidun virustorjuntaohjelman – Windows Defenderin joka tarjoaa suojauksen viruksilta, spywarelta ja muilta haittaohjelmilta.

Tämä uusi  Windows Defender virustorjuntaohjelma on valmiiksi asennettuna kaikissa Windows 8 tietokoneissa. Joten huomioin arvoinen asian on, että usein uutta tietokonetta ostaessa tulee koneen mukana maksullisen virustorjuntaohjelman kokeiluversio. Tässä tilanteessa ennen tietokoneen käyttöönottoa pitää tehdä päätös kumpaa virustorjuntaohjelmaa haluaa käyttää. Ei ole suositeltavaa käyttää kahta virustorjuntaohjelmaa yhtä aikaa päällä.

Virustorjuntaohjelman tärkein tehtävä on luonnollisesti suojata tietokone mahdollisemman tehokkaasti. Joten katsotaan tässä artikkelissa miten hyvin Windows 8 virustorjunta on hoidettu Windows Defenderin avulla.

Windows Defenderin suojauksen teho

Windows 8 virustorjunta - Microsoft Defender

Koska Windows 8 on varsin uusi käyttöjärjestelmä vielä tällä hetkellä (helmikuu 2013) ei Windows Defenderistä ole vielä tarkaaa tietoa kuinka tehokas se todellisuudessa on. Mutta Windows Defender on ulkomuodoltaan täysin vastaava ja käytää samaa tekniikkaa kuin Microsoft Security Essentials joka on tarkoitettu Windows 7 ja sitä vanhemmille käyttöjärjestelmille.

Näinpä voimme tarkastella Microsoft Security Essentialsin testituloksia ja tehdä siitä johtapäätökset Windows Defenderin tehokkuudesta. Markkinoiden luotetuin ja puolueeton tietoturvatestaaja AV-Test on suorittanut testin 27 virustorjuntaohjelman välillä.  Alla testin tulokset Suomennettuna.

Security Essentials testitulokset:

Suojauksen taso: sija 27

Viruksien- ja haittaohjelmien poistaminen: sija 24

Käytettävyys: sija 3

Lyhtyesti voidaan todeta, että Security Essentialsin tuloksissa ei ole hurraamista.

Muut Windows 8 virustorjunta vaihtoehdot

Kaikki suurimmat virustorjuntatuotteiden valmistajat ovat päivittäneet omat tuotteensa myös Windows 8 yhteensopiviksi. Alla lueteltuna suositumpia maksullisia- ja ilmaisia virustorjuntaohjemia Windows 8 käyttöjärjestelmälle.

On selvää, että jos haluaa parhaan mahdollisen suojauksen tietokoneelle täytyy siitä hieman maksaa. Verrattuna ilmaisversioihin maksullisissa versoissa saa paremman suojauksen, enemmän ominaisuuksia ja henkilökohtaista palvelua. Esimerkiksi monet maksulliset virustorjuntaohjelmat sisältävät palomuurin (joka on huomattavasti tehokkaampi kuin Windowsin oma palomuuri). Tämän lisäksi esim. F-secure tarjoaa käyttäjätuen josta voi pyytää ilmaiseksi apua saastuneen tietokoneen puhdistamiseen.

Maksulliset vaihtoehdot:

F-Secure Internet Security

F-Secure Internet Security 2013( 49 €) : Kansainvälisesti palkittu F-Secure Internet Security on varma valinta tietokoneen suojausratkaisuksi. Ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan. Lue lisää tästä.

Panda Security (84,99 €)

Norton (79,90 €)

Ilmaiset vaihtoehdot:

AVG Anti-Virus Free Edition

Avast Free Antivrus

Yhteenveto

Windows 8 virustorjuntaohjelma – Windows Defender on enintään välttävä suojaus tietokoneelle. Jos maksullinen virustorjuntaohjelma tuntuu omassa rahapussissa liian kalliilta niin Windows Defender kannattaa jokatapauksessa vaihtaa jompaan kumpaan ilmaiseen ratkaisuun: AVG tai Avast. Mutta kannattaa jokatapauksessa miettiä onko tietokoneen virusturva se asia missä haluat säästää sen noin 50 euroa vuodessa.