Haittaohjelmien poisto

Turvataksesi tietokoneesi tietoliikenteen sekä kaikki yksityiset tietosi: käytä virustorjuntaohjelmaa! Virustorjuntaohjelmat pitävät tietokonettasi silmällä uusien uhkien varalta sekä skannauksilla että reaaliaikaisella seurannalla. On erityisen tärkeää, etenkin Windows-käyttöjärjestelmän kanssa, että sinulla on jonkinlainen virustorjuntaohjelma aina asennettuna.

Mutta edes paras virustorjunta ei ole 100 prosenttisen varma tae. Laite, joka on jo saastunut haittaohjelman takia, voi päästä urkkimaan tietojasi tai vaikkapa ottamaan koko tietokoneen haltuun.

Joskus on vaikea tietää, million laitteesi alun perin sai tartunnan. Mutta on olemassa runsaasti merkkejä, joita sinun tulisi pitää silmällä – tietokoneen hidas suorituskyky aikaisempaan verrattuna, selaimen ponnahdusikkunat jopa selaimen ollessa kiinni, varoitukset tietoturvaohjelmilta, joita et ole asentanut ja paljon muuta.

Jos epäilet tai olet tietoinen siitä, että laitteesi sai haittaohjelmatartunnan, tutustu alla ohjeisiin, joiden avulla voit poistaa ne.

Ohjeet haittaohjelmien poistamiseen

Keino #1 – Päivitä nykyinen – tai asenna uusi virustorjunta

Ensiksi varmista, että olemassa oleva virustorjuntaohjelmasi sisältää uusimmat päivitykset tunnistaakseen viimeisimmät virukset. Näin ohjelmisto tunnistaa olemassa olevan haittaohjelman aiempien ohjelmien perusteella. Virustorjuntaohjelmien-myyjät päivittävät jatkuvasti näitä listoja kohdatessaan uusia viruksia ja troijalaisia, niin luonnossa kuin myös laboratoriossa. Jos ohjelmistosi on edes päivän verran jäljessä, sinulla on riski saada tartunta.

Jos sinulla ei ole virustorjuntaa asennettuna lataa heti yksi suosituimmista virustorjuntatyökaluista F-Secure Safe.

Kun olet päivittänyt tai asentanut virustorjuntaohjelman, suorita perusteellinen skannaus. Anna sen käydä niin kauan kuin se vaatii, ja toivo, että se löytää ja korjaa ongelman – tämä on paras mahdollinen skenaariosi. Ongelma on se, että haittaohjelman ollessa todella hyvä, se voi jopa tehdä virustorjunnasta toimintakyvyttömän.

Keino #2 – Palauta varmuuskopio

Jos sinulla on olemassa varmuuskopio tietokoneestasi, voit käyttää tätä vaihtoehtoa palauttaaksesi järjestelmäsi. Siitä saattaa olla apua, mutta takeita ei ole, sillä haittaohjelman ollessa todella hyvä, se on valmistautunut tähän temppuun. Voit kokeilla Rkill-ohjelmaa, joka on suunniteltu tuhoamaan kaikki tunnetut käynnissä olevat haittaohjelma prosessit.

Jos tämäkään ei toimi, sinun on käynnistettävä Windows tavalla, joka estää haittaohjelman käynnistymisen. Tätä kutsutaan vikasietotilaksi. Siirry Windowsin vikasietotilaan käynnistämällä tietokoneesi uudestaa, ja sitten Windows 8:ssa ja 10:ssä pidä vaihtonäppäintä painettuna käynnistyksen aikana. Kun sinua pyydetään valitsemaan vianmääritysvaihtoehto, valitse vikasietotila.

Kun vikasietotila on auki sinun pitäisi poistaa Windows-temp-tiedostot. Käynnistys-valikossa kirjoita ”levyn uudelleenjärjestäminen” ja se tarkistaa C:asemasta, mitkä tiedostot voi turvallisesti poistaa rikkomatta järjestelmää. Tämän jälkeen suorita virustorjunnan skannaus: F-Secure Safe tai Malwarebytes Anti-Malware ovat erittäin suositeltavia tässä vaiheessa prosessia. Parhaimmillaan ne ratkaisevat ongelman ja tietokoneesi toimii taas normaalisti skannauksen ja toisen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Keino #3 – Sulje internet-yhteys

Jos haittaohjelma on etäkäyttö troijalainen, se tarkoittaa , että joku käyttää tietokonettasi etäyhteydellä. Se on huono uutinen ja ensimmäinen askel on kytkeä tietokone pois internetistä. Irrota verkkokaapeli tai nettitikku tietokoneestasi, sammuta Wi-Fi yhteys, ja tarvittaessa sammuta myös modeemi, jos sinulta löytyy sellainen. Tämä on ainoa takuu, että tietokoneesi ei ole kytkettynä verkkoon (varmista, ettei se käytä naapurin tai yrityksen Wi-Fi-verkkoa pysyäkseen verkossa).

Ollessasi pois internetistä on tietenkin vaikeaa pysyä ajan tasalla virustorjunta-määritysten kanssa. Sinun on hankittava uusin ohjelmisto kolmannen osapuolen tietokoneelta ja siirrettävä se tartunnan saaneelle tietokoneelle USB-muistitikun avulla.

Yhteenveto haittaohjelmien poistamisesta

Haittaohjelman poistaminen onnistuneesti on kuin kotona oleminen murtovarkaan vierailun jälkeen; kestää jonkin aikaa ennen kuin tunnet olosi taas turvalliseksi. Ota askelia, kuten tekisit ryöstön kohteeksi joutumisen jälkeen: tehosta turvallisuuttasi. Hanki paras, korkeimmat arvosanat saanut virustorjunta, etsi tietoa, miten voit välttyä huijaukselta/tietojenkalastelulta, ja sitten jatka puhdistusta: poista kaikki ohjelmat, joita et käytä säännöllisesti tai joihin et luota.